N O S S F L O D A

Spelmansminnen 

På denna sida skriver jag om mitt musikliv och de kompisar jag har spelat med genom åren. 

 

Hur det hela började 

2022-05-15

Hej, Lennart Adolfsson här. 

Jag är uppväxt på landet omkring trakten av Björnhult i Oskarshamns kommun. På den tiden hade jag efternamnet Gustafsson. Bodde då på en plats som heter Branthult i ett hus som min farfar och farmor byggde själva, med lite hjälp av goda vänner då och då.

Min fjärde födelsedag, året 1969, blev början på mitt spelmansliv då jag av min far fick mitt första instrument, en enkel elorgel med pianotangenter till höger och dragspelsbasar till vänster, ett liggande elektriskt pianodragspel kan man säga. Den orgeln fingrade jag mycket på ända fram till julafton 1973. Mina farföräldrar hade lyckats att hemlighålla innehållet i det största paketet som låg under julgranen. Några dagar före julafton fick jag se det stora paketet och spänningen om vad som fanns i det steg för varje dag fram till öppningsdags.

Äntligen fick jag öppna paketet och det första jag såg var en svart väska med en konstig rundad form på ena sidan. Jag öppnade väskan och fick då se mitt första riktiga dragspel. Den glädje och lycka som bubblade inom mig gjorde att allt omkring mig blev som en suddig tillvaro, det var bara dragspelet och jag som existerade där och då.

Från julaftonskvällen fram till vårterminens start i januari hade jag mer eller mindre dragspelet på mig nästan både dag och natt. Jag gick fram och tillbaka i huset spelande mestadels på bassidan. Det hör till saken att en god vän till familjen, Sture Olgert från Växjö, ett par veckor före jul hade visat mig på elorgeln hur man basar på riktigt. Nu var spelmanslivet igång på fullaste allvar.

Jag med mitt första dragspel.